AgriHolland: Europese markt voor biologische eieren groeit sterk

01-05-2013

In 2011 en 2012 is in Duitsland, maar ook in Frankrijk het aantal biologische leghennen duidelijk toegenomen. Bij de productie van biologische eieren zijn zij de koplopers in Europa. Ook in Nederland en Italië groeide het aantal biologische leghennnen sterk in de voorbije jaren. In veel landen werd met biologische eieren het hoogste aandeel in de biologische verkoop gehaald.

In Duitsland en Frankrijk werden in 2011 ongeveer 2,9 miljoen biologische leghennen gehouden. In 2012 waren dat er in Duitsland al 3,4 miljoen. De vraag naar biologische eieren is vooral na het Duitse schandaal bij gangbare diervoeders begin 2011 spectaculair toegenomen. In die mate zelfs dat consumenten vaak voor lege schappen kwamen te staan. Op basis hiervan, maar ook op basis van een eerdere groei, werd de productie verhoogd en werden vooral in Niedersachsen veel nieuwe stallen gebouwd. Hierdoor steeg het aandeel in eigen land geproduceerde biologische eieren naar 80,5%. Een gevolg daarvan is dat Nederlandse biologische bedrijven die vooral voor de Duitse markt produceren hun eieren moeilijker afgezet krijgen en deels terugschakelen naar gangbare scharrelhouderij.

Het grootste aandeel in de Europese Unie heeft de biologische leghennenhouderij in Denemarken, waar 16% van de leghennen biologisch wordt gehouden. In Duitsland lag het aandeel in 2011 op 7,2% en in Frankrijk op 5%. In Oostenrijk was dat 10%. In Nederland is het beperkt tot 3%, in een overigens algemeen zeer grote gangbare pluimveesector. In de Europese Unie werden in 2011 ongeveer 12,7 miljoen biologische leghennen gehouden. Dat is 4,5% meer dan in 2010.

bron: BioForum Vlaanderen, 30/04/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal