Boerderij: Vervolging om fraude met scharreleieren

13-05-2013

Arnhem - Twee directeuren van een eierbroederij en drie pluimveehouders worden vervolgd voor vermeende fraude met eieren.

Daardoor zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) miljoenen eieren ten onrechte als scharrel- of vrije uitloopeieren zijn verkocht. Daarmee zouden tonnen extra zijn verdiend, zei een woordvoerster van het functioneel parket maandag.

De zaak komt 30 mei voor het eerst voor bij de rechtbank in Arnhem. Naast verdachten zijn ook de bedrijven gedagvaard. De fraude zou hebben plaatsgevonden in 2009, 2010 en 2011.

Volgens het OM zouden op de bedrijven veel meer kippen hebben rondgelopen dan uit de boekhouding zou zijn gebleken. Daardoor hadden kippen minder ruimte, waarmee ze onterecht als scharrelkip of vrije uitloopkip werden aangeduid. Scharrelkippen moeten meer ruimte hebben dan legbatterijkippen, vrije uitloopkippen moeten bovendien de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. Scharrel- en vrije uitloopeieren zijn duurder dan eieren van kippen in legbatterijen.

De woordvoerster zei dat met de fraude consumenten zijn bedrogen en dat terwijl verdachten 'uit waren op meer geld'. "Ook hebben zij ten onrechte een concurrentievoordeel gehad ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels hielden."

door ANP 13 mei 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal