AgriHolland: Besmetting met laagpathogene aviaire influenza type H7 in Niedersachsen

16-05-2013

Op een pluimveebedrijf met 11.000 vleeskalkoenen in Langförden in de Duitse deelstaat Niedersachsen is een besmetting met laagpathogene aviaire influenza van het type H7 is vastgesteld. De 11.000 dieren zullen op grond van deze vaststelling worden geruimd. De besmetting is aan het licht gekomen door een eigen onderzoek van de kalkoenhouder. Het betreft de vierde besmetting met een laagpathogene variant van vogelgriep van het type H7 in Niedersachsen sinds 18 april.

Langförden ligt in de Landkreis Vechta, circa 8 kilometer ten noorden van de plaats Vechta in Niedersachsen, Duitsland. De afstand tot de grens tussen Nederland en Duitsland bedraagt ongeveer 100 kilometer.

De Landkreis Vechta heeft een beperkingsgebied met een straal van 1 kilometer rondom het bedrijf afgekondigd. Behalve het besmette kalkoenbedrijf ligt ook een bedrijf met opfokleghennen in het beperkingsgebied. Daarnaast is er een adres waar twee eenden worden gehouden. De doorgaande weg B69 (Vechta – Cloppenburg) is door het ingestelde beperkingsgebied ter hoogte van Langförden afgesloten voor auto’s die pluimvee, eieren of pluimveemest vervoeren.

Pluimveehouders en vervoerders die contacten hebben met de pluimveesector in Niedersachsen worden opgeroepen om goede hygiënemaatregelen te treffen zodat wordt voorkomen dat het virus naar Nederland wordt versleept.

Zie voor meer informatie de publicatie van de regelgeving door de Landkreis Vechta, inclusief kaartje van het beperkingsgebied op de site van Landkreis Vechta.

bron: KNMvD, 16/05/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal