Boerderij: Noodkreet Franse eiersector

23-05-2013

Rennes - ''In de Franse en Europese eiersector heerst een grote crisis. Daarom roepen we de producenten op tot meer onderlinge solidariteit en de verwerkers om voorrang te geven aan eieren uit Frankrijk zelf.'' Dat schrijft de sectie eierproducenten van de regionale boerenbond FRSEA Bretagne aan alle betrokkenen in en rond de eierwereld.

Volgens de bond zijn de eierprijzen dramatisch gedaald, terwijl de productiekosten juist omhoog zijn gegaan. Bij dat laatste spelen vooral de investeringen om te voldoen aan de nieuwe Europese welzijnsregels een rol. De bond stelt daarom voor nieuwe plaatsingen na de verplichte schoonmaakstop van twee weken nog eens vier weken uit te stellen. Ook moet de bouw van nieuwe kippenbedrijven, of die nu volgens de conventionele of andere methoden gaan werken, tijdelijk gestopt worden.

Daarnaast moet er volgens de Franse sector in alle lidstaten een strikte controle op de toepassing van de EU-richtlijn op legbatterijen komen. De bond wil tenslotte dat eieren en daarvan gemaakte producten in nieuwe vrijhandelsakkoorden als gevoelige producten worden aangemerkt.

door Ruud Peijs 23 mei 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal