AgriHolland: Skal vindt minder ernstige afwijkingen in 2012

28-05-2013

De inspecteurs van Skal, de toezichthouder op de biologische productie in Nederland, constateerden tijdens hun bedrijfsbezoeken in totaal 411 ernstige afwijkingen. Dit aantal is lager dan de 575 ernsitige afwijkingen in 2011. Bij 215 landbouwbedrijven was sprake van één of meer ernstige afwijkingen (302 in 2011). In totaal kenden 148 levensmiddelenfabrikanten, importeurs, handels- en opslagbedrijven ernstige afwijkingen (215 in 2011). Zowel bij landbouw- als overige bedrijven nam herhaling van overtredingen (recidive) af. Dat staat in het Jaarverslag 2012 van Skal.

In 2012 werd in 10% van de inspecties een ernstige afwijking gevonden. Dit komt overeen met 12% van de bedrijven. De daling van het totaal aantal ernstige afwijkingen ten opzichte van 2011 is deels te verklaren door het feit dat er minder inspecties hebben plaatsgevonden. Daarnaast zijn er in 2012 lichtere afwijkingen geschreven dan in voorgaande jaren, dit is een gevolg van de veranderde vragenlijst van de inspecteurs bereiding die meer gericht is op relevantie. Ook voert Skal ‘gezond verstand-gesprekken’ met ondernemers om ernstige en fatale afwijkingen te voorkomen. Deze gesprekken zijn gericht op naleving.

De top drie van meest voorkomende ernstige afwijkingen voor landbouwbedrijven:

  1. Bemesting: mestafvoer
  2. Administratie: procedure ingangscontrole
  3. Bodem en gewas: vooral afwijkingen rondom het gebruikte uitgangsmateriaal

De top drie van meest voorkomende ernstige afwijkingen voor vervaardigers en handelaren van biologische producten:

  1. Ontvangstcontrole: procedure voldoet niet of wordt niet goed uitgevoerd
  2. Certificering van leveranciers en producten: kopieën van geldige certificaten van alle leveranciers ontbreken
  3. Aanduidingen op etiketten en begeleidende documenten voldoen niet aan de regels

Attenderingen
Skal heeft 35 gangbare bedrijven geattendeerd op het feit dat zij zich onder toezicht van Skal moeten stellen omdat ze bio-activiteiten verrichten (71 in 2011). 17 hiervan hebben zich inmiddels laten registreren, 12 zijn gestopt met de bio-activiteit. Van de overige 6 attenderingen loopt de procedure nog.

Twijfel aan de biologische status
Skal heeft in 2012 bijna 160 meldingen ontvangen van twijfel aan de biologische status van de producten geleverd door Nederlandse producten, 41 minder dan in 2011. Deze meldingen kwamen van geregistreerde bedrijven, andere (buitenlandse) certificeerders en overheidsinstanties. Het is ook mogelijk om anoniem een melding te doen, dit gebeurde in 33 gevallen.

In bijna 70% van de meldingen ging het om een buitenlands product, via een Nederlands bedrijf op de markt gebracht, dat mogelijk niet aan de eisen voldeed, vooral vanwege residuen gewasbeschermingsmiddel. De tendens dat bedrijven veel eerder zelf hun verantwoordelijkheid nemen en verdachte partijen laten onderzoeken, zette zich voort, vooral dankzij het BioKap-project.

Zie voor meer informatie het Jaarverslag 2012 op de site van Skal.

bron: Skal, 28/05/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal