Boerderij: Uitbraak laagpathogene vogelgriep tegenvaller

03-06-2013

Zoetermeer - De vondst van laag pathogene aviaire influenza type H7 op een biologisch pluimveebedrijf in Leusden in de provincie Utrecht is een forse tegenvaller voor de pluimveesector. Op korte termijn dreigt uitbreiding van het exportverbod voor broedeieren en eendagskuikens naar Rusland.

Tot nu toe geldt een exportverbod naar Rusland voor producten afkomstig uit de provincies Gelderland en Flevoland. Daar zou de provincie Utrecht dan bijkomen. Naar aanleiding van de uitbraken in Lochem en Zeewolde is er vanuit de sector aangdrongen op ophokplicht voor kippen die buiten worden gehouden. Ook is er met Rusland contact gezocht om te komen tot afspraken waarbij de Russen in het vervolg bij dit soort uitbraken de 1-kilometerzone respecteren in plaats van over te gaan tot een exportverbod voor de hele provincie. Die gesprekken hebben nog niet tot definitieve resultaten geleid, hoewel er door het ministerie voortgang wordt gemeld.

Voorzitter Jacques de Lange van de NVE, de vereniging van exporteurs broedeieren en eendagskuikens, zegt helemaal 'ziek' te zijn van deze nieuwe uitbraak. "Wéér een bedrijf met uitloop en dan maar vol houden dat er niet meteen een verband is tussen dit soort uitbraken en de uitloop." De Lange stelt dat deze jongste uitbraak een goede gelegenheid is om de Russen op de proef te stellen. "Gaan ze nu de 1 kilometerzone respecteren of niet."

Een woordvoerder van het Productschap Pluimvee en Eieren waarschuwt er juist voor dat deze nieuwe uitbraak er juist voor kan zorgen dat de Russen weer terugschrikken voor versoepeling van hun importmaatstaven en over zullen gaan tot een importbeperking voor de hele provincie Utrecht.

door Sake Moesker 3 jun 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal