AgriHolland: Situatie met vogelgriep in Duitsland vormt gevaar voor de Nederlandse sector

04-06-2013

Naast uitbraken van Avaiare Influenza van het type H7 in de omgeving van Osnabrück en in Emsland blijken er in Duitsland ook talloze koppels pluimvee besmet te zijn met laag pathogene vogelgriep van het type H9N2. De Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg is van mening dat de situatie in Duitsland een gevaar vormt voor de Nederlandse sector, gezien het intensieve contact tussen beide landen.

Bij de besmettingen met H9N2 gaat het vooral om bedrijven in de zeer pluimveedichte regio rondom Cloppenburg in de deelstaat Niedersachsen Volgens de meldingen zou het gaan om meer dan 100 besmette koppels kalkoenen, maar ook tenminste 7 koppels vleeskuikenouderdieren en een aantal koppels leghennen zouden zijn besmet.

Omdat vogelgriep van het type H9N2 op basis van Europese regelgeving niet bestreden behoeft te worden, worden besmette bedrijven niet geruimd en vormen zij gedurende langere tijd een bron voor andere bedrijven om ook besmet te raken. Omdat de Duitse overheid niet verplicht is maatregelen te nemen, wordt ook niet officieel bekend gemaakt welke bedrijven besmet zijn. Hierdoor vrezen sommige veterinaire deskundigen dat het H9N2-virus in Duitsland endemisch wordt.

De Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg is van mening dat de situatie in Duitsland een gevaar vormt voor de Nederlandse sector, gezien het intensieve contact tussen beide landen. Vrijwel dagelijks worden slachtrijpe vleeskuikens uit Duitsland naar Nederlandse slachterijen vervoerd, worden eieren en broedeieren opgehaald bij Duitse pluimveebedrijven, worden eendagskuikens uit Nederland afgeleverd aan Duitse pluimveebedrijven en worden (opfok)leghennen tussen Nederland en Duitsland getransporteerd.

De Adviescommissie verzoekt dringend aan iedereen die de komende tijd op Duitse pluimveebedrijven komt zeer strenge hygiënemaatregelen in acht te nemen en de laadbak, wielen en wielkasten van de auto’s te reinigen en te ontsmetten om te voorkomen dat het virus naar Nederland wordt versleept.

Zie voor meer informatie de site van de KNMvD.

bron: KNMvD, 04/05/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal