Boerderij: Screening pluimveebedrijven Leusden afgerond

04-06-2013

Leusden - De screening van pluimveebedrijven in het beperkingsgebied rond Leusden door de NVWA is dinsdag 4 juni afgerond. Dat verwacht het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Zaterdag 1 juni is op een bedrijf met 11.000 legkippen in Leusden (Utr) vogelgriep vastgesteld waarna een beperkingsgebied is ingesteld.

De dieren op het getroffen bedrijf zijn afgelopen maandag geruimd. Het PPE verwacht dat in de loop van donderdag 6 juni het Centraal Veterinair Instituut het onderzoek van de monsters af kan ronden. Als dat positief uitvalt kan mogelijk vanaf vrijdag 7 juni ontheffing worden verleend aan betrokken bedrijven om consumptie-eieren af te voeren naar hun eierafnemer of pakstation. Daarbij zal een door de NVWA goedgekeurd hygiƫneprotocol in acht moeten worden genomen. Zonder onverwachte zaken kan het beperkingsgebied dan rond 25 juni worden opgeheven. In het beperkingsgebied liggen negen actieve pluimveebedrijven, daarnaast wordt een contactbedrijf van een van de bedrijven in het gebied ook meegenomen in de screening.

Afgelopen maandag hebben gesprekken plaatsgevonden tussen een delegatie van de pluimveesector en verantwoordelijk directeur-generaal Hans Hoogeveen van het Ministerie van EZ. Onderwerpen waren onder meer het overspannen van uitloopterreinen en de exportbelemmeringen naar Rusland. Volgens het PPE is daarbij aangegeven dat de Europese Commissie heeft laten weten dat uitloopterreinen mogen worden overspannen met netten zonder dat de status van eieren van kippen op die terreinen verandert. Het Ministerie beziet de mogelijkheden nog voor subsidie voor kosten van aanschaf en aanbrengen van netten. Overleg over de exportbeperkingen naar Rusland is nog in volle gang. EZ gaat onder meer verzoeken om de exportverboden naar Rusland voor de provincies Gelderland en Flevoland op te heffen.

door Sake Moesker 4 jun 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal