AgriHolland: IKB-bedrijf moet ook bij import uitslag van monitoring op vogelgriep kunnen tonen

04-06-2013

IKB-Ei advsieert IKB-bedrijven die broedeieren, eendagskuikens of jonge hennen afnemen van een Belplumebedrijf dringend om altijd te vragen naar de uitslagen van de monitoring op vogelgriep op het Belplumebedrijf. Belplume zal zelf hun bedrijven ook nog eens wijzen op de verplichting om de uitslagen van de monitoring mee te sturen bij levering aan een IKB Ei-bedrijf.

De monitoring op vogelgriep in Nederland is strenger dan wat de Europese Unie voorschrijft. Volgens Europese regelgeving mogen lidstaten deze extra monitoringseisen niet verplicht opleggen bij de import van pluimvee uit andere EU-lidstaten. Via IKB Ei mag dat wel. Daarom is in IKB Ei enkele jaren terug de bepaling opgenomen dat bij import van pluimvee door een IKB-bedrijf altijd een bewijs meegeleverd moet worden dat het buitenlandse herkomstbedrijf op vogelgriep is onderzocht volgens de Nederlandse aanpak.

Begin 2012 heeft de stichting IKB Ei besloten dat vermeerderingsbedrijven en opfoklegbedrijven met een Belplumecertificaat uit België gelijkwaardig zijn aan IKB Ei. Dat betekent dat Nederlandse bedrijven met een IKB Ei-certificaat broedeieren, eendagskuikens en jonge hennen van deze bedrijven mogen aanvoeren. Wel blijft de verplichting bestaan voor de Belplumebedrijven om uitslagen van vogelgrieponderzoek mee te sturen bij levering aan een IKB Ei-bedrijf.

Nu blijkt echter dat Belplumebedrijven dit niet altijd doen. Vandaar het advies aan IKB-bedrijven die broedeieren, eendagskuikens of jonge hennen afnemen van een Belplumebedrijf ook dringend altijd te vragen naar de uitslagen van de monitoring op AI op het Belplumebedrijf. Als een pluimveehouder deze bij een IKB-controle niet kan laten zien, dan heeft dat consequenties voor het IKB-certificaat.

bron: IKB-Ei, 04/06/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal