AgriHolland: 'Open en toegankelijke kennis in het gedrang door opheffen productschappen'

05-06-2013

De Rabobank maakt zich zorgen over het wegvallen van de productschappen. De Nederlandse agribusiness is groot geworden door kennis en open innovatie. Dat is mede te danken aan de productschappen. Als die kennis en open innovatie in het gedrang raken, kan dat gevolgen hebben voor de voorstaande positie van de Nederlandse agrosector. Dit zei Ruud Huinre, directeur Food&Agri van de Rabobank, op 5 juni in Utrecht tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van landbouwjournalisten (NVLJ) en de Rabobank.

Huirne liet zich niet verleiden tot een uitspraak over het besluit om de productschappen op te heffen. Hij zei het wel te betreuren dat de functie van de schappen straks weg. Daarmee kan ook het open karakter van informatie wegvallen.

Als voorbeeld verwees hij naar het openbare systeem GMP+, waarmee de kwaliteit van diervoeders wordt geborgd. Het systeem is nu nog ondergebracht bij het Productschap Diervoeder. Het succes in Nederland blijft niet ongemerkt: het gaat nu richting een Europese aanpak. En ook Chinese producenten zouden overwegen om zich bij deze aanpak aan te sluiten.

bron: LTO Nederland, 05/06/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal