ANEVEI, NEPLUVI, LTO-NOP, NVP: Pluimvee- en Eiersector nemen eigen verantwoordelijkheid bij opheffing PPE

12-06-2013

Houten, 12 juni 2013

De 4 brancheorganisaties in de pluimveesector, te weten LTO-NOP, NVP, ANEVEI en NEPLUVI, hebben hun krachten gebundeld. Zij wensen een aantal uitvoerende taken van het PPE  gezamenlijk voort te zetten na opheffing van het PPE, gelet op het belang hiervan voor de toekomst van de pluimveesector. Een samenwerkingsovereenkomst is daartoe gesloten.

Voor de eiersector zal op basis van de Stichting IKB Ei een Stichting Samenwerking Eierkolom worden opgericht, waarin zaken als kwaliteitsaspecten en handelsnormen naast diergezondheid en volksgezondheid worden geborgd.

Voor de pluimveevleessector zal de Stichting Samenwerking Pluimveevleeskolom worden opgezet. Hierin worden IKB-Kip en zaken als onderzoek, handelsnormen en kwaliteitsaspecten geborgd.

De organisaties richten gezamenlijk de Stichting Samenwerking en Beheer Pluimveesector (SSP) op met als doel de activiteiten van de eerdergenoemde stichtingen te faciliteren. Deze stichting dient tevens als overlegplatform voor de gehele pluimveesector en is het aanspreekpunt voor overheid en derden. Deze gezamenlijke stichting zal het beheer van de databasesystemen van het PPE overnemen en zaken als crisismanagement, monitoring en bestrijding dierziekten, voedselveiligheid en volksgezondheid coördineren, voor zover een en ander de eierkolom of de pluimveevleeskolom overstijgt en een sectorbrede aanpak of besluitvorming vraagt.

Met behulp van deze opzet kunnen uitvoeringskosten voor de overheid en het bedrijfsleven sterk beperkt worden en wordt vakgerichte kennis behouden. Hierdoor wordt een win-win situatie voor zowel het bedrijfsleven als de overheid gerealiseerd.

Het Ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer zijn ingelicht over deze plannen van de pluimveesector.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij

  • LTO-NOP: Eric Hubers (06-23765213)
  • NVP: Gert-Jan Oplaat (06-38914469)
  • ANEVEI: Arend Mijs (06-54913702)
  • NEPLUVI:  Jan Odink (030-6355252)
 
 

Inloggen op de ledenportal