Boerderij: Zorgen om uitbraken met H9N2 in Duitsland

14-06-2013

De vele uitbraken van het laagpathogene aviaire influenza virus H9N2 in de zeer pluimveedichte regio rondom Cloppenburg (Niedersachsen, Duitsland) baren veterinairen grote zorgen.

Er zouden inmiddels meer dan honderd koppels kalkoenen besmet zijn, tenminste zeven koppels vleeskuikenouderdieren en een aantal koppels leghennen. Bij kalkoenen zijn de klinische gevolgen van de H9N2-besmetting beperkt, maar bij eileggend pluimvee kunnen productiedalingen optreden van wel dertig procent. H9N2 is een zich gemakkelijk verspreidend virus, dat daar extra de kans voor krijgt omdat het virus niet wordt bestreden omdat daar geen Europese verplichting voor geldt. Voor mensen is deze AI-virusvariant niet gevaarlijk.

De Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg van het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) heeft iedereen die de komende tijd op Duitse pluimveebedrijven komt dringend verzocht om zeer strenge hygiënemaatregelen in acht te nemen en laadbak, wielen en wielkasten van de auto’s te reinigen en te ontsmetten om te voorkomen dat het virus naar Nederland wordt versleept.

Van de NVWA heeft het PPE een signaal ontvangen dat voor het ontsmetten niet altijd ontsmettingsmiddelen worden gebruikt die daadwerkelijk effectief zijn in het afdoden van virussen. Het PPE is daarom in de database van het CTGB (College Toelaten Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) nagegaan welke middelen kunnen worden gebruikt en heeft daarvan een overzicht verspreid. Het betreft middelen die zijn getest op MKZ, KVP en de ziekte van Aujeszky en waarvan wordt aangenomen dat zij ook effectief zijn in het afdoden van AI-virus.

door Hans Bijleveld 14 jun 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal