AgriHolland: FAO verwacht daling van de graanprijzen

14-06-2013
De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties voorziet dat er in het seizoen 2013/2014 meer evenwicht komt in de markten voor agrarische grondstoffen met name voor granen. Dat schrijft de organisatie in het Food Outlook rapport dat deze week werd uitgebracht. De FAO voorziet wereldwijd een recordoogst van 2.460 miljoen ton graan, waardoor de graanprijzen naar verwachting gaan dalen. Ten opzichte van vorig jaar ligt de geschatte oogst 6,5% hoger. Dat heeft vooral te maken met het herstel van de maïsproductie in de Verenigde Staten. Door extreme droogte was de oogst in 2012 daar veel lager dan gebruikelijk.

De FAO denkt dat wereldwijde voorraad aan graan in 2014 een niveau van 569 miljoen ton kan bereiken. Dat is een toename van 11% in vergelijking tot vorig jaar en het hoogste niveau in 12 jaar.

De productie aan suiker in de wereld in het seizoen 2012/2013 wordt geraamd op 180 miljoen ton, een toename van 2,8% in vergelijking tot het vorige seizoen. De productie neemt toe in de Verenigde Staten, Brazilië, Australië en China en dat maakt een daling in de productie in Europese Unie, India en Thailand meer dan goed. De verwachting is dat de vraag naar suiker met circa 2% zal stijgen.

De productie van vlees in 2013 wordt geschat op 308,2 miljoen ton. Dat is 1,4% meer dan in 2012. Naar verwachting zet de daling in voerpijzen voor vleesproducenten dit jaar verder door. In de eerste maanden van 2013 zijn de prijzen voor melk en zuivelproducten behoorlijk gestegen. De hoge prijzen zullen nog een aantal maanden aanhouden en hebben te maken met een scherpe daling van de productie in Nieuw-Zeeland.

De productie en vangst van vis zal in 2013 een nieuw record bereiken en meer dan 160 miljoen ton bedragen. Wereldwijd wordt per persoon per jaar bijna 20 kilo vis gegeten. Daarvan komt bijna de helft uit aquacultuur.

De FAO voorziet dat de prijzen voor oliehoudende zaden de komende tijd zullen dalen. De productie herstelt zich en de verwachtingen voor het komende oogstseizoen zijn goed, terwijl de groei van de consumptie beperkt is.

De volledige FAO Food Outlook juni 2013 is te vinden op de website van de FAO.

bron: FAO, 13/06/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.  
 
 

Inloggen op de ledenportal