Boerderij: 'Gevolgen ingrepenbesluit desastreus'

14-06-2013
Barneveld - De gevolgen van het ingrepenbesluit pluimvee dat staatssecretaris Sharon Dijksma deze week bekend heeft gemaakt zijn desastreus voor de Nederlandse pluimveesector. De schade kan tot miljoenen euro's per jaar oplopen. Dat meldt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

De vakbond verwijst naar een rapport van het Landbouweconomisch instituut LEI dat een aantal economische aspecten rond de ingrepen bij pluimvee in kaart brengt. Dat rapport is in bezit van de redactie. Het werd volgens de NVP geschreven in opdracht van het ministerie en is in de stuurgroep Ingrepen aan de orde geweest. Volgens de NVP kreeg de sector in het overleg te horen dat het rapport geheim moest blijven.

In het rapport becijfert LEI-auteur Peter van Horne de mogelijke consequenties van een snavelbrandverbod op miljoenen euro's. Als de vermeerderingsbedrijven in de vleeskuikenketen onbehandelde dieren gaan houden becijfert Van Horne de schade op 3,6 miljoen euro per jaar. Het verlies als gevolg van verplaatsing van ouderdierenproductie becijfert Van Horne op 27,8 miljoen euro per jaar. Ook is er een grote kans dat de fokbroederijen met een toegevoegde waarde van 42 miljoen euro per jaar naar het buitenland verdwijnen. Van Horne becijfert de schade voor legbedrijven op 5 miljoen euro per jaar door slechtere resultaten. Verhuizing van de legbroederijen naar het buitenland betekent forse desinvesteringen en verlies van een toegevoegde waarde van 10,5 miljoen euro per jaar.

De NVP voorziet grote problemen voor de export van kuikens voor de leghennenhouderij en de vermeerdering. Het buitenland wil behandelde dieren, zo stelt voorzitter Gert Jan Oplaat van de NVP. Ook bestaat de kans dat onbehandelde dieren alsnog worden behandeld op latere leeftijd met alle welzijnsgevolgen van dien.

door Sake Moesker 13 jun 2013  
 
 

Inloggen op de ledenportal