Boerderij: 'Ministerie moet schade vogelgriep Leusden vergoeden'

18-06-2013

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt het ministerie van Economische Zaken aansprakelijk voor de kosten van de laagpathogene vogelgriepuitbraak in Leusden.

De vakbond wil een vergoeding voor de directe kosten en voor de vervolgschade die wordt geleden in de vorm van handelsschade vooral met Rusland. De vakbond heeft een brief van die strekking gestuurd naar de staatssecretaris Sharon Dijksma. LTO/NOP is niet blij met deze actie van de NVP.

De vakbond wil LEI-onderzoeker Peter van Horne een berekeningen laten maken van de totale schade die wordt geleden als gevolg van de uitbraak in Leusden. Volgens secretaris Jan Brok van de NVP loopt de schade in de miljoenen euro's. Brok: "Vorig jaar heeft de sector een schade geleden van 40 miljoen euro als gevolg van de vogelgriepuitbraken. Wij hebben gewezen op de risico's van uitbraken als er geen ophokplicht is." De NVP wil dat het ministerie op korte termijn maatregelen treft om buitenlopend pluimvee af te schermen en bijvoorbeeld een ophokplicht instelt. In Brussel moet het ministerie veel harder lobbyen voor verruiming van de regels voor buitenlopend pluimvee. Het moet geen probleem zijn om de dieren in de koude maanden binnen te houden.

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers reageert geprikkeld. "De manier waarop de schades worden vergoed is in principe geregeld. Dat weet de NVP ook. Ze krijgen waarschijnlijk geen voet aan de grond." In de ogen van Hubers zet de NVP met haar harde opstelling de gesprekken en onderhandelingen over hoe om te gaan met LPAI onnodig op scherp. Ook wijst Hubers er op dat LTO/NOP tot nog toe steeds heeft geijverd voor een aanpassing van de Europese regels op het punt van de uitloopeisen. "Dat was onze inbreng. Wij willen in goede open onderhandelingen komen tot oplossingen."

door Sake Moesker 18 jun 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal