Boerderij: CDA en VVD kritisch over voorstel ingrepen pluimvee

24-06-2013

Den Haag – De Tweede Kamerfracties van VVD en CDA zijn zeer kritisch over het versneld uitfaseren van ingrepen bij pluimvee, zoals staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) voorstelt.

De fracties maken zich zorgen over de haalbaarheid van de maatregelen, zeker nu de sector zelf werkt aan alternatieven voor het snavelbranden en verwijderen van sporen bij pluimvee. De fracties zijn ook bezorgd over de concurrentiekracht van de Nederlandse pluimveesector in Europa, omdat de ingrepen in buurlanden wel toegestaan zijn. De VVD is bang dat de economische en financiële achterstand van de Nederlandse pluimveehouderij nog groter wordt. “De huidige EU-maatregelen worden in andere landen als Spanje en Italië niet of nauwelijks gehandhaafd. Frankrijk onderzoekt en overweegt zelfs financiële steun te geven aan de pluimveesector”, schrijft VVD-kamerlid Helma Lodders in een schriftelijke vragenronde. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt met dezelfde bezorgdheid of het mogelijk is handelsmaatregelen te treffen door bijvoorbeeld een verbod op import van pluimvee met een snavelbehandeling toe te staan.

Regeringspartij PvdA en de PvdD hebben eerder positief gereageerd op de maatregelen van Dijksma bij het ingrepenbesluit.

De leden van de SGP-fractie vrezen grote welzijnsproblemen als het verbod op snavelbranden eerder ingevoerd wordt dan 2021. Via fokkerij en allerlei preventieve maatregelen kan de verenpikkerij teruggedrongen worden, maar er lopen nog allerlei onderzoeken die daarvoor van groot belang zijn. Invoering van het verbod per 2018 is daarom te snel, vindt de SGP.

door Mariska Vermaas 24 jun 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal