Boerderij: Zorgen om financiële situatie legkippenbedrijven

26-06-2013

Wageningen - Het bestuur van de LTO vakgroep legpluimveehouderij / NOP-kring leghennenhouders maakt zich zorgen over de slechte financiële situatie in de legpluimveehouderij.

Dat bleek dinsdag tijdens de bestuursvergadering waar bestuurslid Jaap van de Heg, legpluimveehouder in het Gelderse Lunteren, vertelde dat in zijn regio recent drie legpluimveebedrijven failliet zijn gegaan. "Het Is een drama. In de veertig jaar dat ik pluimveehouder ben heb ik het nog niet eerder zo slecht meegemaakt.’’

Bij de huidige voerprijzen hebben pluimveehouders 7 à 7,5 cent per bruin scharrelei nodig om quitte te draaien. De NOP-richtprijs, voor veel legbedrijven de basis voor de uitbetaling, zit dit jaar bij de meest gangbare gewichtsklasse (62-63 gram) gemiddeld op 6 cent en de laatste acht weken zelfs onder de 5 cent. Het gevolg is dat legkippenhouders elke week duizenden euro’s te weinig binnen krijgen om hun kosten te kunnen betalen. Meerdere legbedrijven kunnen een nieuwe koppel niet betalen en broederijen moeten de hennen daardoor langer voorfinancieren.

De lage eierprijs is het gevolg van 2 tot 3 procent overaanbod in de EU als gevolg van een sneller dan verwacht herstel van de EU-lehennenstapel na de verplichte omschakeling van kooi- naar alternatieve huisvesting.

Het jaar 2011 was voor legpluimveehouders ook een zeer slecht jaar, met een gemiddelde eierprijs van 5 cent. In het voorjaar van 2012 was de eierprijs historisch hoog, maar die piek duurde kort en een flink aantal pluimveehouders heeft daarvan niet kunnen profiteren doordat zij toen juist geen kippen hadden omdat zij hun stalinrichting vervingen.

door Guus ten Hove 26 jun 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal