Boerderij: 'Inkomens varkens- en leghennenbedrijven omhoog'

25-06-2013

Amsterdam - ABN Amro zag in 2012 hogere inkomens op varkens- en leghennenbedrijven. Dat schrijft de bank in de meest recente Visie op sectoren. Alleen vleeskuikenbedrijven zagen een iets lager inkomen.

De inkomensontwikkeling op zeugenbedrijven ging van 52.000 euro negatief naar 83.000 euro in de plus. Op gesloten bedrijven ging het inkomen van 15.000 euro negatief naar 39.000 euro positief. Op vleesvarkensbedrijven daalde het inkomen van 36.000 euro naar 30.000 euro. Alle drie typen bedrijven zagen een toename van het eigen vermogen in 2012.

De fors gestegen inkomens op zeugenbedrijven zijn vooral te danken aan de biggenprijs: die steeg met 24 procent ten opzichte van 2011. De vleesprijs steeg met gemiddeld 5 procent. Zeugenbedrijven konden de gestegen voerkosten zodoende ruim compenseren. Ook vleesvarkenshouders konden de hogere voerkosten en biggenprijs compenseren door een hogere varkensprijs.

In 2012 zag de bank dat de varkensstapel nauwelijks kleiner wordt en het concentratieproces in de sector dus doorging. Dit in tegenstelling tot de rest van Europa, met name Oost- en Zuid-Europa. De export van biggen, vleesvarkens en varkensvlees nam in 2012 af. Landen buiten Duitsland namen het grootste deel van de krimp voor rekening.

ABN Amro verwacht op korte termijn een krimp van de vraag naar varkensvlees vanwege druk op de koopkracht in Europa. De consequenties voor de prijs worden echter verzacht door een daling van het aanbod tegenover staat.

Ook in de legpluimveehouderij zijn de inkomens sterk gestegen. De eierprijs die 50 procent hoger was dan in 2011 kon de hogere voerkosten gemakkelijk compenseren. Het inkomen uit bedrijf steeg spectaculair van 143.900 euro negatief naar 214.600 euro positief. Bij de vleeskuikens daalde het inkomen licht van iets boven naar iets onder de 50.000 euro. De opbrengstprijzen van de kuikens stegen minder sterk dan de voerprijzen stegen. Niettemin kon het eigen vermogen via besparingen worden aangevuld, schrijft de bank. Voor 2013 wordt een lagere voerwinst dan in 2012 verwacht, ondanks dat voerprijzen gaan dalen.

Nederlandse leghennenhouders hebben volgens de bank te maken met negatieve concurrentiepositie bij de kostprijs door regels op het gebied van mest en milieu. De afzetpositie kan worden versterkt door meer aandacht voor zaken als gezondheid, welzijn en kwaliteit waarbij beheersing van de kostprijs centraal staat. Vleeskuikenhouders gaan strategieën ontwikkelen om de kostprijs en de gevoeligheid voor prijsschommelingen van veevoer te drukken. Dat is hard nodig, want ABN voorziet voor de lange termijn een historisch hoger prijsniveau als gevolg van een mondiale vraag naar agrarische grondstoffen. De bank stelt dat ondernemers de kostprijs en gevoeligheid voor prijsschommelingen van slachtdieren en voer moeten drukken.

door Rene Stevens25 jun 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal