Boerderij: Extra regels moeten LPAI en salmonella weren

01-07-2013

Barneveld - Het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) komt met preventieve hygiëneregels en inrichtingseisen voor kippenuitlopen.

Deze voorschriften zijn gericht op het beperken van het risico op insleep en versleping van zoönosen, waaronder, maar niet uitsluitend, Salmonellae en het Aviaire Influenzavirus. De eisen, die zo spoedig mogelijk ingaan - na publicatie van het besluit in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie - hebben tot doel in het wild levende watervogels te weren. Die zijn potentieel een grote risicofactor voor de versleping van zoönosen als Salmonellae en Aviaire influenza naar pluimveebedrijven, zeker wanneer een uitloop direct aan open water ligt.

In de nieuwe eisen staat onder meer dat de uitloop vanaf de stal moet zijn afgerasterd met tenminste 1 meter hoog gaas, zodanig dat pluimvee van een naburig pluimveeterrein de uitloop niet kan binnentreden. Eenzelfde afrasteringseis geldt ook langs een uitloop die grenst aan water waar zich in het wild levende vogels ophouden.

Ook worden eisen gesteld aan de inrichting van de uitloop. Zo moet direct langs de stal een minimaal 3 meter brede droge strook zijn en aansluitend op die droge strook een strook van minimaal 5 meter breed met houtige beplanting ter wering van wilde watervogels.

Verder wordt geëist dat voor betreden van de uitloop apart schoeisel wordt gedragen en moeten personen voorafgaand aan het betreden van de stal en na het verlaten van de uitloop hun handen wassen.

Tot slot moeten de wielen en wielkasten van vervoermiddelen die op een pluimveebedrijf komen worden gereinigd en ontsmet en mogen voor het vervoeren en verpakken van eieren op het bedrijf alleen nieuwe pulptrays en gereinigde kunststof trays, pallets met tussenplaten en containers aanwezig zijn.

door Kees van Dooren 1 jul 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal