Agriholland: Belgische onderzoekers bepalen geslacht van embryo’s in broedeieren

12-07-2013
Onderzoekers van de afdeling MeBioS uit het departement Biosystemen van de Katholieke Universiteit Leuven ontwikkelden een niet-invasieve manier om in een vroeg stadium het geslacht van embryo’s in eieren te bepalen. Daardoor kunnen de mannelijke embryo’s sneller uit het broedproces gehaald worden. Dit voorkomt niet alleen het doden van de haantjes nadien, het levert ook energie- en capaciteitswinst op voor broederijen.

Haantjes hebben geen economische waarde voor de legpluimveesector. Ze worden als eendagskuikens meteen gedood. In België gaat het om 15 miljoen haantjes, in Nederland om 45 miljoen. Met financiering van het Industrieel Onderzoeks Fonds (IOF) ontwikkelden een onderzoeksteam onder leiding van dr. Bart De Ketelaere van de afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren (MeBioS) van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen een manier om vroeg in het broedproces reeds te achterhalen welke eieren mannelijke embryo’s bevatten.

De technologie is gebaseerd op de interactie tussen licht en materie. Licht wordt door het ei gestuurd en aan de andere kant opgevangen en uitgesplitst in verschillende golflengten. Aan de hand daarvan kunnen wetenschappers het genetisch verschil tussen mannelijke en vrouwelijke embryo’s bepalen. De onderzoekers testten de methode op verschillende momenten tijdens het broedproces. Op de elfde dag bleek deze methode 98% nauwkeurig te zijn voor bruine legkippen. De combinatie van nauwkeurigheid, snelheid en het niet-invasieve karakter maakt de technologie uniek.

Naast het ethische aspect heeft deze technologie ook een groot economisch voordeel. Om eieren gedurende een periode van drie weken aan 37°C te incuberen is een grote hoeveelheid energie nodig. Als men de eieren waarin zich haantjes ontwikkelen al na de helft van het broedproces kan verwijderen, levert dat op het vlak van arbeid, apparatuur en energie heel wat winst op.

bron: Katholieke Universiteit Leuven, 10/07/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal