AgriHolland & Boerderij: Graanprijzen dalen sterk door goede oogstverwachtingen

25-07-2013

De prijs voor maïs op de termijnmarkt in Chicago is gedaald naar het laagste niveau sinds november 2010. Op 23 juli werd voor een termijncontract voor levering in december nog 134 euro per ton betaald. De daling hangt samen met goede oogstverwachtingen in de Verenigde Staten. Ondanks dat er dit voorjaar laat is gezaaid wordt er op een recordoogst gerekend. Ook de prijs van contracten voor sojabonen daalden deze week fors in prijs op de termijnmarkt in Chicago. Ook voor sojabonen zijn de oogstverwachtingen goed.

De daling van de maïsprijs op de termijnmarkt heeft ook zijn weerslag op de tarweprijs, ook in Europa. Op de termijnmarkt in Parijs lag de prijs voor een contract voor levering in november op 23 juli enige tijd beneden 190 euro per ton. Nog niet eerder was de prijs voor het novembercontract zo laag. De prijsdaling voor tarwe wordt versterkt doordat in de Verenigde Staten al 75% van de wintertarwe is geoogst. Ook Rusland en Oekraïne oogsten en exporteren veel tarwe.

Ook in Europese Unie goede opbrengsten verwacht. Het onderzoeksbureau van de Europese Commissie verwacht een gemiddelde opbrengst van 5,69 ton zachte tarwe per hectare. Dat is 5% meer dan vorig jaar. Voor korrelmaïs wordt een 19% hogere opbrengst per hectare voorzien in vergelijking tot 2012. Er wordt gerekend op 7,22 ton per hectare.

bron: Boerderij Vandaag, 25/07/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal