Boerderij: 'Situatie legsector zal langzaam verbeteren'

25-07-2013
Wageningen - Wageningen UR verwacht op basis van de opzet- en inlegcijfers, dat het derde kwartaal van dit jaar een lichte verbetering van de eierprijs zal opleveren.

In het vierde kwartaal zou een verder herstel op kunnen treden. De universiteit heeft op verzoek van de sector liquiditeitsuitgangspunten opgesteld voor de legsector naar aanleiding van de slechte marktsituatie.

De universiteit verwacht dat de eierprijs op langere termijn naar een hoger niveau zal gaan. Dit zal echter niet meer in 2013 zijn.

De economen van WUR hebben becijferd dat de pluimveehouders met hennen in verrijkte kooien of koloniehuisvesting op dit moment een saldo behalen dat op jaarbasis 5 euro per hen negatief is. Ook de scharrelhenhouders zitten nagenoeg op het zelfde niveau.

De onderzoekers van WUR verwachten voor kooi-eieren een prijsniveau van 5,6 cent per ei, ofwel 90 cent per kilo (ex btw) in de periode tot januari volgend jaar. Voor scharreleieren rekenen de onderzoekers een prijs van 6, cent per ei ofwel 98 cent per kilo. (ex btw).

Voor 2013 verwachten de onderzoekers dat de totale eierproductie twee procent zal stijgen tot 10,4 miljard stuks.

De verwachting is dat de voerprijzen de komende maanden zullen dalen. De eerste weken zal dat mondjesmaat zijn, maar vanaf oktober zal de daling sneller gaan. In juni was de LEI-prijs voor legmeel fase 2 €33,70 per 100 kilo. voor augustus tot en met januari volgend jaar rekent Wageningen met een prijs van gemiddeld 30 euro per 100 kilo (ex btw).

De berekeningen van Wageningen UR komen er op neer dat in het komend halfjaar er een langzame verbetering van de resultaten zal zijn.

door Sake Moesker 25 jul 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal