AgriHolland: Vogelgriep op biologisch pluimveebedrijf in Tzum

05-08-2013

In Tzum bij Franeker in Friesland is bij een biologisch pluimveebedrijf met circa 9000 legkippen vogelgriep vastgesteld. Dit bedrijf heeft 1 stal met buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7-variant. Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De vogelgriep werd ontdekt toen de afgelopen week, met het oog op de aanstaande slacht, bloedmonsters werden ingezonden naar de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Vanaf 3 augustus 9.00 uur geldt er in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf in Tzum een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

Meer informatie is te vinden in de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met uitbraak laagpathogene aviaire influenza in Tzum op de website van de Rijksoverheid. Daar is ook een kaart van het vervoersbeperkingsgebied Tzum in verband met vogelgriep te raadplegen.

bron: Ministerie van Economische Zaken, 03/08/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal