AgriHolland: 'Enkele honderden pluimveebedrijven in ernstige financiële problemen'

07-08-2013

Het gaat niet goed met de met de legpluimveebedrijven in Nederland. Van de ruim 1.000 bedrijven kennen er een paar honderd ernstige financiële problemen, zegt Jan Willem Lagerweij van LTO/NOP. Zij hebben noodfinanciering nodig om met hun bedrijf te kunnen overleven. Oorzaak is de schommelende eierprijs. Er worden momenteel te veel eieren geproduceerd. De productie kost circa 7,5 eurocent per ei, terwijl de eieren momenteel maar 4,5 cent per stuk opleveren. Voor een bedrijf met 60.000 hennen betekent dit dat er wekelijks ongeveer 10.000 euro op de reserves wordt ingeteerd.

Twee jaar terug werden de pluimveehouders ook geconfronteerd met een periode met lage eierprijzen. Daardoor – én ook door de kosten die werden gemaakt bij de omschakeling naar scharrelstallen – zijn pluimveebedrijven door hun reserves heen.

De lagere prijs voor eieren is niet alleen een gevolg van overproductie. Sinds vorig jaar zijn in de Europese Unie legbatterijen verboden. Tegelijkertijd mogen er nog wel eieren geproduceerd in batterijsystemen worden geïmporteerd.

De huidige situatie is uitzonderlijk, meent Peter van Horne van het LEI. De consument wil alleen nog maar scharreleieren. De losse tafeleieren die in de supermarkten worden verkocht zijn allemaal afkomstig van scharrelkippen. Maar de consument is minder kritisch op producten waarin eieren worden verwerkt, zoals pasta, sauzen en koek.

bron: NRC, 06/08/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 

 
 

Inloggen op de ledenportal