AgriHolland: Vogelgriepvirus H7N9 lijkt van mens op mens overgedragen

07-08-2013

Twee wetenschappers verbonden aan de universiteiten van Bangkok en Singapore vermoeden dat het vogelgriepvirus H7N9 dat slachtoffers maakt in China soms van mens tot mens wordt overgedragen. Dat schrijven zij in het medische tijdschrift de British Medical Journal. Aanleiding voor dat vermoeden vormt een casus van een vader en een dochter die in hetzelfde huis leefden en beiden aan de gevolgen van een besmetting met het H7N9-virus overleden.

De vader bezocht regelmatig een pluimveemarkt in het oosten van China. In maart werd hij in het ziekenhuis opgenomen en begin mei overleed de man aan multi-orgaanfalen. Zijn 32 jaar oude dochter was niet naar een pluimveemarkt geweest, maar verzorgde haar vader in het ziekenhuis. Zij werd zes dagen na het laatste contact met haar vader ook ziek en overleed later aan multi-orgaanfalen. Er was geen indicatie dat de dochter ook in contact kwam met pluimvee, terwijl het virus dat bij haar werd gevonden genetisch vrijwel 100% overeenstemde met het virus dat bij haar vader was gevonden.

De wetenschappers benadrukken dat de casus geen bewijs vormt dat het virus van mens tot mens kan worden overgedragen. Van de twee patiënten werden 43 contacten achterhaald. Daar behoorde onder andere een schoonzoon bij die ook bij de verzorging van de vader betrokken was. Hij raakte niet geïnfecteerd. De receptoren waarmee het virus zich weet te binden, week bij de twee patiënten ook niet af van de receptoren die in andere isolaten van het H7N9-virus werden gevonden. Wanneer het virus van mens tot mens kan overgaan lijkt de overdraagbaarheid vooralsnog laag.

bron: British Medical Journal, 06/08/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal