Boerderij: Sector niet blij met ingreepverbod

13-08-2013

Ysselsteyn - De pluimveesector is niet blij met het voornemen van staatssecretaris Dijksma om het verbod op snavelbranden per 2018 door te voeren. Onverwacht komt dit voornemen niet.

 
"Ik had ook niet verwacht dat ze van haar voornemens af zou wijken", zo zegt LTO/NOP voorzitter Eric Hubers. Dit was destijds zo afgestemd in de adviesgroep. 2018 is in ieder geval beter dan 2015, waar in eerste instantie in de Kamermotie sprake van was." Het voornemen om het snavelbranden te verbieden per 2018 vervult hem echter wel met zorg. "Er is al veel onderzoek gedaan en ook in de fokkerij zijn we onderweg. Maar die heeft meer tijd nodig. Het gaat in veel koppels goed, maar als het dan ook mis gaat gaat het goed mis. En de vraag is dan of het welzijn van de dieren wel zo is gebaat met zo'n verbod op snavelbranden."

Hubers hoopt dat alvorens het verbod op snavelbranden in gaat er een evaluatiemoment wordt ingelast. "Ik snap dat de staatssecretaris dat niet op voorhand wil toezeggen, maar het zou wel goed zijn om dat in 2017 toch te doen", aldus Hubers.

Zorgen maakt hij zich ook over de effecten die de maatregel kan hebben. Er komt geen verbod op import van dieren met behandelde snavels uit andere Europese landen. "Dat kan dan dus grote gevolgen hebben voor de Nederlandse broederijen. Die raken binnenlandse markten kwijt en als ze de snavels niet mogen behandelen ook buitenlandse markten."

NVP-secretaris Jan Brok voorziet dat Nederlandse legpluimveehouders straks op grote schaal behandelde dieren uit het buitenland zullen halen om zo pikkerijproblemen te voorkomen. "De maatregel is helemaal niet goed voor het welzijn van dieren. Stoppen met snavelbehandeling betekent gewoon dat de uitvalspercentages sterk zullen stijgen. Kijk maar naar de biologische sector. Daar wordt niet gebrand en liggen de uitvalspercentages soms op 20 procent en hoger. De concurrentiepositie van Nederland wordt verder geschaad.

door Sake Moesker 13 aug 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal