Boerderij: Franse eierproducenten met lege handen

14-08-2013

Rennes – Een overleg van actievoerende Franse eierproducenten met minister Le Foll van landbouw heeft weinig meer dan cosmetische maatregelen opgeleverd.

Le Foll wil een ‘uniek loket’ instellen in Rennes waar de pluimveehouders met hun problemen en klachten terecht kunnen. Verder zet de minister opnieuw druk op de supermarkten ‘om in deze tijd van nood in deze sector van de landbouw rekening te houden met hun problemen’.
Enkele tientallen eierproducenten in Bretagne voeren al enkele weken actie, waarbij ze regelmatig ‘s avonds bij een overheidskantoor of supermarkt minstens 100.000 eieren stuk gooien. De boeren protesteren tegen de lage eierprijzen, die volgens hen worden veroorzaakt door overproductie in Frankrijk en de rest van Europa. Volgens hun bond, de UGPVB, zijn er in de EU op dit moment 15 tot 20 miljoen leghennen te veel. ‘’Het kost 7 euro om 100 eieren te produceren terwijl we er minder dan 6 euro voor ontvangen,’’ aldus secretaris Yves-Marie Beaudet.
Le Foll wilde met het overleg de spanning wat wegnemen maar dat lijkt nauwelijks gelukt. Dat komt ook omdat de minister zelf al toegaf weinig échte middelen te hebben om aan de eisen tegemoet te komen. Hij heeft echter nog wel toegezegd een deskundige te vragen om een rapport over de eiersector op te stellen.
De actievoerders hebben aangekondigd volgende week weer te beginnen als er niets verandert aan de prijzen die ze voor hun eieren kunnen beuren. Bovendien willen ze daarbij ook leghennen in het openbaar slachten om hun zaak nog verder in de publiciteit te brengen. De grote boerenkoepel FNSEA staat overigens niet achter de acties. ‘’Je lost de problemen niet op door eieren kapot te gooien,’’ aldus een verklaring waarin de bond wel die problemen zelf erkent. De militante Confédération Paysanne veroordeelt de acties zelfs ‘omdat de eierproducenten zelf de problemen hebben veroorzaakt door te veel hennen uit te zetten.’

door Ruud Peijs 14 aug 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal