Boerderij: Overtollige Franse eieren weggeven én exporteren

17-08-2013

Rennes – De Franse eierproducenten die al enige tijd protesteren tegen de lage prijzen gaan hun eieren niet meer demonstratief stukgooien maar ze weggeven aan liefdadigheidsinstellingen.

Bovendien denken de Fransen door de publiciteit rond de acties ook nieuwe exportmarkten te hebben gevonden. Dat stelt Yves-Marie Beaudet, voorzitter van de sectie eieren binnen de bond van Bretonse veehouders UGPVB in een interview met Le Figaro.

De UGPVB en de andere Franse bonden hebben dinsdag overleg gevoerd met minister Le Foll die hen daarbij enkele steunmaatregelen heeft beloofd. Maar in de marge van dat overleg hebben de eierboeren zelf ook oplossingen gevonden. "We gaan in de eerste plaats 400.000 eieren weggeven aan instellingen als de Voedselbank. De Staat is bereid ons bij de logistiek daarvan te helpen. Maar verder hebben niet-Franse bedrijven contact met ons opgenomen. Onze prijzen blijken concurrerend te zijn en we gaan eieren exporteren naar markten die we tot nu toe niet kenden, zoals in Azië, het Midden-Oosten en Midden-Amerika. We hopen dat de hoeveelheden op zijn minst voldoende zijn om vraag en aanbod weer met elkaar in evenwicht te brengen."

door Ruud Peijs 17 aug 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal