Boerderij: 'Opheffing productschappen niet zonder risico's'

22-08-2013

Doetinchem - De Nederlandse veehouderij loopt risico's als de opheffing en ontmanteling van de Productschappen Vee en Vlees en Pluimvee en Eieren niet zorgvuldig gebeurt. Dat zegt NVV-voorman Bennie van Til.

De ontmanteling van de productschappen is een eind op gang, maar er zijn nog veel onduidelijkheden en zaken die nog niet geregeld zijn. Eén daarvan is de basismonitoring diergezondheid, het instrument waarmee besmettelijke dierziekten als varkenspest MKZ en vogelpest in een zo vroeg mogelijk stadium worden vastgesteld. De overheid beschouwt het niet als een publieke taak die zij over moet nemen. Hoe een en ander wel wordt voortgezet is nog onduidelijk. "Als dat niet wordt geregeld, is dat levensgevaarlijk", aldus van Til. Volgens hem is op dit moment het grootste probleem dat het lang duurt voor het ministerie van Economische Zaken duidelijkheid biedt over de te maken keuzes. Volgens hem heeft de politiek amper in de gaten wat er met de opheffing van de productschappen overhoop is gehaald. "Men is begonnen met afbreken zonder te weten wat er weer opgebouwd moet worden."

Niet-publieke taken van de productschappen worden overgenomen door verschillende nieuwe organisaties. Voor de varkenshouderij is dat de nieuwe producentenorganisatie waarin NVV en LTO samenwerken. In de pluimveesector werken LTO/NOP, NVP, Nepluvi en Anevei samen in één organisatie. Het nieuwe Europese beleid schept mogelijkheden om dergelijke organisaties bepaalde bevoegdheden te geven. Dat beleid zal echter niet vóór 2015 zijn geïmplementeerd. De organisaties hechten echter zeer aan de mogelijkheid om bepaalde zaken dwingend op te kunnen leggen via een algemeen verbindend verklaring. Voor 2014 zullen daarvoor op de een of andere manier mogelijkheden moeten worden geschapen.

Eric Hubers van LTO/NOP wijst er op dat het ook bij de opzet en vaststelling van de bevoegdheden van nieuwe organisaties een kwestie van voorzichtig manoeuvreren is. "De politiek zal waarschijnlijk niet accepteren dat er een soort productschap nieuwe stijl ontstaat."

door Sake Moesker 22 aug 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal