Boerderij: Europees graan is goedkoop

23-08-2013

Brussel - Europees graan is goedkoop. Dat concludeert het Productschap Akkerbouw uit de export- en importgegevens van graan. Volgens het productschap exporteerde de EU van 1 juli tot en met 20 augustus 5,69 miljoen ton graan. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 3,02 miljoen die vorig jaar in dezelfde periode naar derde landen is verscheept. De import van graan halveerde van 1,64 miljoen ton vorig seizoen naar 815.732 ton dit seizoen tot en met 20 augustus.

Het toont aan dat Europees graan goedkoop is op de wereldmarkt, concludeert een woordvoerder van het productschap. “De EU oogst dit jaar 26 miljoen ton graan meer dan vorig seizoen. Daar komt bij dat een prijs van 160 euro per ton tarwe niet genoeg is voor de Nederlandse akkerbouwer. Maar voor een Roemeense of Bulgaarse teler is dit een mooie prijs. Die willen daar wel voor leveren.”

De lage Europese prijzen tonen volgens de woordvoerder aan dat de graanmarkt een wereldmarkt is geworden. “Als de wereld veel graan oogst, drukt dat de Europese prijzen. De komende maanden wordt van belang wat gebeurt met de mais en soja in de VS. En hoeveel de Chinezen gaan importeren.”

Vooral de export van tarwe floreert. Die steeg met 124 procent van 1,44 miljoen ton vorig seizoen naar 3,23 miljoen ton dit seizoen tot en met 20 augustus. De import van tarwe zakte met 82 procent naar 149.203 ton. De export van gerst steeg met 65 procent naar 1,98 miljoen ton.

Opvallend is dat de EU minder tarwemeel exporteert. Die export halveerde naar 61.793 ton. De woordvoerder van het productschap schrijft dat toe aan de subsidie die de Turkse overheid geeft op het verwerken van tarwe tot meel. “Dat doet de overheid om brood goedkoop te houden. Door die subsidie is de Turkse productie sterk uitgebreid en verdringen ze Europese meelfabrikanten van de wereldmarkt. De Europese Commissie heeft hier al eens tegen geprotesteerd, maar de relatie met Turkije is niet zo hartelijk.”

door Jan Engwerda 23 aug 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal