Boerderij: Vierde uitbraak vogelgriep Italië

29-08-2013

Parijs - In de Italiaanse regio Emilia Romagna is een vierde geval van hoogpathogene vogelgriep H7N7 vastgesteld. Dat heeft de internationale organisatie voor diergezondheid OIE bekend gemaakt.

Het betreft een bedrijf met 121.000 leghennen in het beschermingsgebied rond het tweede bedrijf dat besmet is geraakt in Italië. Het Nederlandse Productschap Pluimvee en Eieren roept op tot grote voorzichtigheid in de contacten met de getroffen regio in Italië. "De situatie daar is nog niet onder controle", aldus het Productschap Pluimvee en Eieren in een rond gezonden mailbericht.

De vogelgriep in Italië werd twee weken geleden voor het eerst vastgesteld op een bedrijf met 128.000 hennen met vrije uitloop in Ostellato. Al snel daarna bleek een tweede bedrijf met 585.000 leghennen in Mordano, zo'n 50 kilometer zuidelijker, besmet te zijn. Dit bedrijf had nauwe contacten met het eerste bedrijf en is op die manier besmet geraakt. Eieren van het eerste bedrijf werden verpakt op het tweede bedrijf. Op 23 augustus bleek een kalkoenbedrijf met 20.000 dieren in de omgeving van het eerste bedrijf besmet met het virus. Daar komt nu dus een vierde bedrijf bij in de omgeivng van de tweede besmettingshaard Mordano.

Italië heeft beschermings- en toezichtsgebieden ingesteld van drie en tien kilometer rond de besmettingshaarden. De bedrijven die contacten hebben met de getroffen bedrijven worden intensief gescreend. In de hele provincie Emilia Romagna worden alle pluimveebedrijven om de drie weken gescreend. In heel Italië geldt nu een meldingsplicht om, voordat pluimvee wordt verplaatst naar andere bedrijven, onderzoek te laten doen.

De Europese Unie heeft deze week beperkingen opgelegd aan de export van levend pluimvee en broedeieren uit de getroffen gebieden. Het komt er op neer dat er uit de getroffen gebieden geen broedeieren en levend pluimvee mag worden geëxporteerd.

door Sake Moesker 29 aug 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal