AgriHolland: Tot en met 4 september in totaal 53 uitbraken van Gumboro gemeld

09-09-2013

In 2013 zijn tot en met 4 september in totaal 53 uitbraken van Gumboro bij de GD gemeld. Het gaat om 46 uitbraken bij vleeskuikens, 5 uitbraken bij opfokleghennen en 2 uitbraken bij hobbydieren. De gemelde uitbraken vonden verspreid over Nederland plaats, met het zwaartepunt in het oosten.

De uitbraken gaan gepaard met verhoogde uitval, met bij sectie afwijkende bursa’s en eventueel bloedingen in de spieren. Van 6 uitbraken is materiaal opgestuurd naar de GD om het Gumboro-virus te isoleren en te typeren, waarbij in alle gevallen het zeer virulente veldvirus DV86 werd gevonden.

Op 44 bedrijven waar een Gumboro-uitbraak plaatsvond was gevaccineerd tegen de ziekte van Gumboro, waarbij in 16 gevallen de optimale entleeftijd is berekend op basis van bloedonderzoek. De in Nederland beschikbare vaccins zijn in staat kuikens te beschermen tegen de gevolgen van infectie met DV86. Hiervoor moet het vaccin wel goed zijn aangeslagen. Dit houdt in dat de drinkwater-enting correct en op het juiste tijdstip moet zijn uitgevoerd. Uw dierenarts kan u informeren over het goed uitvoeren van de vaccinatie op uw bedrijf en over de Gumboro-situatie in uw regio.

De GD adviseert pluimveehouders alert te blijven op uitbraken in de buurt en het toelaten van vangploegen op het bedrijf. Het Gumboro-virus is een zeer besmettelijk en hardnekkig virus, dat vooral via mest wordt overgedragen. Ook vraagt de GD dierenartsen door te gaan met het melden van Gumboro uitbraken bij de GD, zodat we de sector op de hoogte kunnen houden van de situatie.

Zie voor een kaartje met de verspreiding van Gumboro over Nederland de site van de GD.

bron: GD, 06/09/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal