Boerderij: Microalgen verrijken eieren met omega-3

18-09-2013

Leuven - Door microalgen toe te voegen aan het voer van leghennen kan het omega-3-gehalte van eierdooiers worden verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek van KU Leuven.

Microalgen zijn eencellige organismen die in het water leven en zijn van nature rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Deze vetzuren zijn erg gezond. Ze komen vooral voor in vette vis.

De bio-ingenieurs van de Belgische universiteit onderzochten in opdracht van Flanders’ Food of micro-algen een bron van gezonde omega-3-vetzuren zijn. Het blijkt dat de concentratie aan twee stoffen in de oliën uit de autotrofe micro-algen – DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) – in de buurt komt van de omega-3-oliën die nu op de markt zijn.

In een tweede onderzoek, het Omega-Ei-project, kwam de interessante toepassing in leghennenvoer aan het licht. Dat leidde tot het inzicht dat microalgen als toevoeging in veevoeder potentieel hebben om eieren te verrijken met DHA. Uit de vergelijking met andere omega-3-bronnen blijkt dat de microalgen tot negenmaal efficiënter zijn dan het veel gebruikte lijnzaad om eieren aan te rijken. Naast omega-3-vetzuren kwamen ook carotenoïden (natuurlijke en gezonde kleurstoffen) uit de microalgen in de eierdooier terecht. Een smaakpanel gaf een positieve beoordeling aan de smaak en de geur van deze eieren.

door Guus ten Hove 18 sep 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal