AgriHolland: Nieuw concept voor vochtig voer voor legpluimvee

30-09-2013

Agrifirm, Bonda en Roxell introduceren gezamenlijk het voerconcept Soliq. Het betreft een combinatie van droog kernvoer en vloeibare legmix tot een licht vochtig mengsel. Vochtige voeding heeft duidelijke voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van de hennen. In het mengsel plakken de grove en fijne deeltjes aan elkaar, waardoor de kippen niet meer selectief kunnen pikken en daardoor altijd alle voedingsstoffen binnen krijgen. Daardoor ontstaan uniformere koppels hennen, die langer een hoog legpercentage vasthouden.

De voordelen van het concept zijn aangetoond in onderzoek door het Agrifirm Innovation Center op het onderzoeksbedrijf Laverdonk. Daaruit blijkt dat de kippen met vochtige voeding gemiddeld vier eieren per ronde meer leggen en het voer efficiënter benutten. Het voordeel voor de pluimveehouder kan oplopen tot 0,45 euro per hen per jaar. Soliq is ook bij twee pluimveehouders in de praktijk getest.

Agrifirm ontwikkelde het kernvoer. Bonda stelde de vochtrijke legmix samen uit vloeibare bijproducten. Roxell ontwikkelde een gepatenteerde doseer- en mengtechniek. Doordat het voer smakelijk is en alle dieren dezelfde nutriënten binnenkrijgen, heeft vochtige voeding een gunstig effect op de gezondheid en ontwikkeling van de hennen. Daarnaast is de CO2-uitstoot 5,1% lager dan bij conventionele voeding, doordat Soliq 11% meer co-producten en 12% minder soja bevat.

bron: Agrifirm, 30/09/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal