AgriHolland: Dijksma belooft plan van aanpak voor NVWA

02-10-2013

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken gaat samen met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport een plan van aanpak maken waarbij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal worden doorgelicht. In dat plan moet helder worden hoe de NVWA momenteel functioneert en waar de dienst zich op dient te focussen. De beschikbare capaciteit van het orgaan is de laatste jaren behoorlijk gekrompen en het moet duidelijk worden of dit tot onaanvaardbare risico's heeft geleid. Dat zei Dijksma op 1 oktober tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De staatssecretaris moest reageren op vragen of de NVWA de voedselveiligheid nog wel afdoende controleert.

De NVWA lag de afgelopen weken een aantal malen onder vuur. Uit een onderzoek van vakbond Abvokabo FNV kwam naar voren dat inspecteurs van de NVWA vinden dat zij door de hoge werkdruk de controles op voedselveiligheid en dierenwelzijn niet goed kunnen uitvoeren. Daardoor zou de consument extra risico's lopen. In een journalistiek onderzoek in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid werd gesteld dat de NVWA in 10 jaar tijd 'kapot bezuinigd' is en een speelbal geworden van ministeries en politiek.

Dijksma verwacht een maand nodig te hebben om het plan van aanpak op te stellen. Er komt ook nog een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die naar de gehele vleesindustrie kijkt, inclusief het toezicht. De staatssecretaris denkt dat er na het verschijnen van dat rapport nog een 'meer fundamentele discussie' volgt over de manier waarop het toezicht op de voedselproductie is georganiseerd.

bron: De Telegraaf, 02/10/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal