Boerderij: 'Niet insturen van pluimveemonsters onverantwoord'

09-10-2013
Lelystad - Pluimveedierenartsen die bij problemen in de veestapel geen monsters opsturen om aviaire influenza uit te sluiten, zijn onverantwoord bezig. Dat zegt Guus Koch, die donderdag afscheid neemt als projectleider Newcastle Disease en Vogelpest van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad.

Koch zegt dat zeker in pluimveedichte gebieden elk risico moet worden uitgesloten. "Vroege detectie is de enige manier om een epidemie te voorkomen. Mocht er een uitbraak komen in de Gelderse Vallei dan is preventief ruimen het meest effectief om de uitbraak onder controle te brengen en zullen de gevolgen evengoed net zo desastreus zijn als in 2003."

Koch zegt zich zorgen te maken over het sluipende laagpathogene H7N9-virus dat nu problemen oplevert voor de volksgezondheid in Aziƫ. Hij denkt dat het virus niet is uitgebannen door het schoonmaken van pluimveemarkten. Hij vindt dat China met Nederland vergelijkbare controleprogramma's zou moeten invoeren om het virus in de pluimveestapel te kunnen bestrijden.

door Jan Braakman

 

 
 

Inloggen op de ledenportal