PPE: PPE-begroting 2014 gericht op afbouw

04-11-2013

De uitgaven in de begroting 2014 van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) komen, vanwege de ruim € 9,6 miljoen lagere lasten, uit op € 4,5 miljoen. Door het voornemen van de regering om de product- en bedrijfsschappen op te heffen zal een belangrijk deel van de taken van het PPE in 2014 worden overgenomen of beëindigd.

Op uitdrukkelijk verzoek van de overheid en diverse sectoren zal het PPE nog enkele taken blijven uitvoeren in 2014 als overgangsfase, dit om te voorkomen dat er lacunes ontstaan. De besluiten hierover worden donderdag 7 november in het PPE bestuur genomen.
In het regeerakkoord van het kabinet Rutte II is bepaald dat de product- en bedrijfsschappen worden opgeheven en dat de publieke taken van de schappen vanaf 2014 door het Ministerie van Economische Zaken (EZ) zullen worden uitgevoerd. De overige taken kunnen privaat worden voortgezet. Met dit uitgangspunt is de begroting 2014 opgesteld.

De begroting verschaft duidelijkheid over de nog uit te voeren activiteiten in het kader van de afbouw en overdracht van taken van het PPE. Op dit moment wordt nog volop gesproken met EZ, brancheorganisaties en derden over de overdracht van productschapstaken. De door het kabinet bestempelde publieke taken op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid en medebewind zullen qua eindverantwoordelijkheid overgaan naar EZ. De sectoren hebben EZ verzocht bij de uitvoering van publieke taken een rol te mogen blijven spelen. Er is het PPE alles aan gelegen om de overdracht van taken en mensen zorgvuldig te laten verlopen om te voorkomen dat het bedrijfsleven, waarvoor het PPE zich altijd heeft ingezet, schade ondervindt.

Naar nu blijkt hebben EZ en de sectoren meer tijd nodig om de overdracht van taken op een goede manier te laten verlopen. Het gaat hierbij met name om medefinanciering SDa, voor een verantwoord antibioticagebruik in de dierhouderij, de basismonitoring diergezondheidszorg en veterinair onderzoek. Daarnaast zijn er de verplichtingen die voortkomen uit het convenant Diergezondheidsfonds (DGF). Dat convenant loopt eind 2014 af en het PPE bestuur heeft besloten het convenant vanuit het PVV uit te dienen. Het gaat hier vooral om het nakomen van de financiële verplichtingen die voortkomen uit het convenant. Hiermee is € 2 miljoen gemoeid.

Dit alles leidt er toe dat er met name door de primaire geledingen in de pluimveevlees- en eiersectoren nog heffingen moeten worden betaald voor o.a. het veeziektenfonds en diergezondheidszorg.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de woordvoerder Pascalle de Ruyter, tel. (079) 368 79 33, (06) 46 090 434 of per mail pderuyter@pve.nl.

Geplaatst op 4 november 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal