AgriHolland: PPE legt nog wel heffingen op in 2014

04-11-2013

De uitgaven in de begroting 2014 van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) komen, vanwege de ruim 9,6 miljoen euro lagere lasten, uit op 4,5 miljoen euro. Door het voornemen van de regering om de product- en bedrijfsschappen op te heffen zal een belangrijk deel van de taken van het PPE in 2014 worden overgenomen of beëindigd. Op uitdrukkelijk verzoek van de overheid en diverse sectoren zal het PPE nog enkele taken blijven uitvoeren in 2014 als overgangsfase, dit om te voorkomen dat er lacunes ontstaan. Daardoor zullen er met name door de primaire geledingen in de pluimveevlees- en eiersectoren nog heffingen moeten worden betaald voor onder andere het veeziektenfonds en diergezondheidszorg.

Op dit moment wordt nog volop gesproken met het ministerie van Economische Zaken (EZ), brancheorganisaties en derden over de overdracht van productschapstaken. De door het kabinet bestempelde publieke taken op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid en medebewind zullen qua eindverantwoordelijkheid overgaan naar het ministerie. De sectoren hebben het ministerie van EZ gevraagd bij de uitvoering van publieke taken een rol te mogen blijven spelen. Er is het PPE veel aan gelegen om de overdracht van taken en mensen zorgvuldig te laten verlopen.

Naar nu blijkt hebben EZ en de sectoren meer tijd nodig om de overdracht van taken op een goede manier te laten verlopen. Het gaat hierbij met name om medefinanciering SDa, voor een verantwoord antibioticagebruik in de dierhouderij, de basismonitoring diergezondheidszorg en veterinair onderzoek. Daarnaast zijn er de verplichtingen die voortkomen uit het convenant Diergezondheidsfonds (DGF). Dat convenant loopt eind 2014 af en het PPE bestuur heeft besloten het convenant vanuit het PVV uit te dienen. Het gaat hier vooral om het nakomen van de financiële verplichtingen die voortkomen uit het convenant. Hiermee is 2 miljoen euro gemoeid.

Dit alles leidt er toe dat er met name door de primaire geledingen in de pluimveevlees- en eiersectoren nog heffingen moeten worden betaald voor onder andere het veeziektenfonds en diergezondheidszorg.

bron: PVE, 04/11/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal