Boerderij: Opstand tegen Nederlandse 'eierfabriek'

11-11-2013

Geen eierlegfabriek in het Kylldal’, een opvallende kop in de lokale krant. Dat moeten Nederlanders zijn, denk ik meteen.

Ja hoor, het artikel begint met 'Nederlandse beleggers plannen in de gemeente Birresborn op industrieterrein Auf dem Boden de bouw van een moderne eierfabriek'. Terwijl ik het artikel verder lees, begrijp ik dat de gemeenteraad van Birresborn behoorlijk met het sinds 2007 vacante, 3,5 hectare grote industrieterrein in zijn maag zit. Het kwam er ooit voor twee bedrijven uit een grote stad, die voor de verhuizing naar het terrein failliet gingen. De gemeente bleef met een enorme schuld zitten, dus elke potentiële investeerder is welkom.

Verzwegen plannen
Die investeerders zijn er. Het zijn Nederlanders, die sinds twee jaar bezig zijn met het project. De gemeenteraad van Birresborn heeft de plannen echter al die tijd verzwegen voor de inwoners van het dorp. Pas sinds eind oktober heeft de gemeente ze voorgelegd aan de, compleet verraste, bewoners. Drie grote stallen zullen worden gebouwd, met in elke stal plaats voor 110.000 kippen.

Negatief
In het artikel staat dat dit betekent dat het leefgebied van elke scharrelkip de grootte heeft van een A4tje. En dat de bodem van beton is, en dat is dierenmishandeling. Ik kijk snel aan het eind en ja, het artikel is afkomstig van de Bund Vulkaaneifel. Vandaar de negatieve toon! Ik schreef in een eerdere blog al over de Duitsland-brede aanval van deze politieke partij, die op haar website lijsten openbaar heeft gezet met namen en adressen van eigenaren van (nog te bouwen) megastallen.

Protesten
Inmiddels zijn er diverse burgerinitiatieven die de bouw van de stallen willen voorkomen. Meerdere protestbrieven zijn al geschreven, zoals die van de fractievoorzitter van de verbandsgemeenteraad Gerolstein, met als kop 'Weerstand tegen kippenconcentratiekamp'. Daarin staat onder andere dat Nederlandse agrarische beleggers vaak in een gesloten systeem werken. Ze doen zaken met Nederlandse banken en bouwbedrijven en de productie blijft in Nederlandse handen. Dat wil zeggen dat er voor de lokale bevolking weinig kans is op een werkplek. Doordat het bedrijf in Nederland twee holdings heeft, is te verwachten dat er geen inkomsten zijn uit winst of belastingen. De kippen worden gevoerd met genetisch veranderde soja en mais van overzee. Wat er voor de Eifel overblijft, zijn een paar 'kruimels'. Het gaat om een gunstige en goedkope productielocatie, waarbij de regio wordt geplunderd. De protestbrief eindigt met de waarschuwing dat plaatselijke producenten met voorbeeldige landbouwsystemen niet alleen moeten gaan vrezen voor hun imago, maar ook voor hun bestaan.

Nederlanders hebben de naam
Ook is een petitie opgezet: 'Gemeenteraad van Birresborn, verbied de bouw van de eierfabriek in Birresborn!' In korte tijd hebben al meer dan 15.500 mensen hem ondertekend. Wat mij bij deze oproep opvalt, is de zin 'Toch raakt het mij als Eifelaar des te meer dat de landelijke idylle ook hier voor de industrialisatie zal wijken'. Ja, ik word wel eens aangesproken met 'jullie Nederlanders kopen alles op, zetten grote megastallen neer en jagen zo de grondprijzen omhoog, zodat onze boeren geen kans meer hebben'. De laatste tijd ga ik daarover niet meer in discussie; Nederlanders hebben nu eenmaal de naam. De afgelopen drie jaar zijn hier vlakbij drie megastallen gebouwd voor 400 tot 600 koeien. Echter, niet door Nederlanders, maar door Eifelboeren.

door Monique Vos

 

 
 

Inloggen op de ledenportal