AgriHolland: Aantal biologische legkippen in 10 jaar verzevenvoudigd

28-11-2013

In 10 jaar tijd is het kippenklimaat in Nederland sterk verbeterd. Van de 42,8 miljoen legkippen in Nederland leven er inmiddels zo'n 2,1 miljoen op biologische bedrijven. In 2003 waren er slechts 300.000 biologische kippen. Van elke tien eieren die in Nederland door consumenten gekocht worden, is er inmiddels één biologisch. De werkwijze van biologische pluimveehouders wordt meer en meer overgenomen door de reguliere sector, stelt ketenorganisatie Bionext.

Biologische kippen hebben een ruime buitenuitloop, eten biologisch voer en hebben veel bewegingsruimte, stro en daglicht in de stal. Het uitgangspunt van de biologische landbouw is dat dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Genetisch gemodificeerde grondstoffen in veevoer en het afbranden of –knippen van snavels zijn verboden in de biologische pluimveehouderij.

Grote supermarkten zien dat de vraag naar diervriendelijk geproduceerd voedsel toeneemt en spelen daar op in. Zo besloot PLUS om uitsluitend nog eieren te verkopen van kippen die naar buiten kunnen. Jumbo en Lidl haakten aan bij Adopteer een Kip.

Maatschappelijke ontwikkelingen die in het afgelopen decennium hebben bijgedragen aan de verbetering van het kippenklimaat zijn onder andere de toenemende belangstelling van consumenten voor duurzaam en diervriendelijk geproduceerd voedsel, het verbod op het legbatterijei, de oprichting van de Partij voor de Dieren, het Beter Leven sterrensysteem van de Dierenbescherming en de introductie van het woord 'plofkip' door Wakker Dier. De ontwikkelingen gaan door, want vanaf 2018 mogen ook niet-biologische kippen waarschijnlijk hun snavels houden.

bron: Bionext, 28/10/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal