Pluimveeweb: Onduidelijk hoe alle leghennen in EU gehuisvest worden

23-04-2014

 

woensdag 23 april 2014

aangepast: donderdag 24 april 2014

Het is nog steeds niet volledig duidelijk hoe alle leghennen in de Europese Unie gehuisvest worden. Van 36 procent van de leghennen die in de EU gehouden worden, is niet duidelijk in welk huisvestingssysteem de dieren zich bevinden.

41,2 procent van de leghennen wordt gehuisvest in verrijkte kooien, 7,6 procent in vrije uitloop, 13,2 procent beschikt over scharrelhuisvesting en 2 procent wordt biologische gehouden. De landen Bulgarije, Duitsland, Hongarije en Roemenië hebben geen cijfers meegedeeld, meldt het Belgische Pluimvee.

Volgens Pluimvee blijft het bizar dat er door de beleidsmakers van de EU eerst zoveel commotie gemaakt wordt over de huisvesting van leghennen. En dat leghennenhouders in onder meer Nederland en België verplicht werden om grote investeringen te doen en dat er blijkbaar in een aantal lidstaten nog altijd met andere regels wordt gewerkt.

Pluimvee vraagt zich af of deze landen wel worden gecontroleerd. „Dit zorgt voor een ongelijk speelveld en werkt het bovendien marktverstorend”, bericht Pluimvee. 

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal