Pluimveeweb: Eieren: wel of niet gezond?

20-04-2014

 

zondag 20 april 2014

Tijdens de paasdagen eten we ongeveer 35 miljoen eieren. Dat is ruim twee eieren per persoon in het hele paasweekend. Normaal eten we gemiddeld twee eitjes per week, meldt dagblad de Telegraaf vrijdag 17 april.

Je hoort het je moeder, je tante of de diëtiste nog zeggen: niet meer dan twee eieren per week. Heel lang bestond het idee dat veel eieren eten slecht zou zijn, en dan met name voor je cholesterolgehalte. Echter na veel onderzoek is bewezen dat elke dag een ei eten helemaal niet zo slecht is als altijd werd gedacht.  Vooral met de opkomst van allerlei dieten waarin eiwitten een erg prominente plek innemen, zijn eieren populair geworden. Een voedingspatroon met kwalitatief hoge eiwitten vergroot het verzadigingsgevoel. Hierdoor kunnen mensen die een dieet volgen dit beter volhouden.

Veel cholesterol  

In het eigeel zit cholesterol wat weer de risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Daarom mag je niet meer dan 300 mg cholesterol op een dag binnenkrijgen.

Het wit van ei is vrij van cholesterol, maar de eidooier bevat 200 mg cholesterol. Dat betekent dat elke dag een ei eten niet slecht is, mits je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk andere producten eet waar cholesterol inzit. Dus moet je de rest van de dag wel (bijna) verre blijven van vette vleeswaren en kazen, boter en margarines. Ook zoete snacks en tussendoortjes bevatten cholesterol. 

Goede cholesterol

Ook volgens voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer kan het eten van vele eieren geen kwaad: ‘eieren zijn gezond, bij voorkeur biologische eieren, zodat er voedingsstoffen in zitten, waaronder het gezonde omega 3 vetzuur. Het is een fabel dat het vet van de dooier het LDL cholesterol verhoogt. Het tegendeel is waar. Een ei verlaagt het slechte LDL en verhoogt het HDL, het goeie cholesterol in het bloed. Verder zitten er vitamines A, B, C, D, E en K in. Ook zitten er in een ei stofjes die allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen bevatten zoals luteïne, zeaxanthine, tryptofaan en tyrosine. En toch maar zo’n 80 calorieën per stuk. Dus als je gewoon gezond bent en je eet gevarieerd dan mag je wel tot maximaal 10 eieren per week.’ 

Eetlust onder controle

In ei is dus gezond, mits je het goed combineert met andere producten die (ook) cholesterol verhogende ingrediënten bevatten. Wie een dieet lang wil volhouden kan het beste zijn dag met een eitje beginnen, hierdoor kun je je eetlust beter onder controle houden dan met bijvoorbeeld ontbijtgranen of een boterham.

De eiwitten in ei geven je een langer vol gevoel dan iets anders. Tot deze conclusies kwamen de onderzoekers van het Amerikaanse Pennington Biomedical Research Center.

Wel kan een te veel aan eiwitten in een bepaalde eiwitrijk-dieet je nieren overbelasten, overleg dus goed met je diëtiste of huisarts voordat je er te eenzijdig gaat eten. 

Voedingswaarde

De voedingswaarde van een ei bedraagt 80 kcal (334 kJoule), waarvan 7,3 g eiwit, 5,8 g vet en 0 g koolhydraten.

Verder bevat het ook onder andere de mineralen fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer. Net als de onder meer vitamines A, B1, B2, B6, en E.

Tekst:De Telegraaf & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal