Pluimveeweb: ‘Transport eendagskuikens op zijn vroegst volgende week toegestaan’

27-11-2014

NOP voorzitter Eric Hubers verwacht dat het transport van eendagskuikens en broedeieren op zijn vroegst begin volgende week weer is toegestaan. Morgenmiddag worden de onderzoeksresultaten van eenden bekend. „Als die gunstig zijn en er zijn verder ook geen verdenkingen van vogelgriep pleit ik zo snel mogelijk voor versoepelende maatregelen”, zegt Hubers na vragen van Pluimveeweb.nl.

De NOP voorzitter wil maandag weer met Dijksma om tafel. Nadat de onderzoeksresultaten van de eendenbedrijven bekend zijn, vindt er overleg plaats in een commissie van deskundigen en stellen zij een advies op. Dijksma wil dit advies afwachten voordat zij met de NOP en NVP om tafel gaat en een besluit neemt over eventuele versoepelende maatregelen. Hubers hoopt maandag te kunnen overleggen en een besluit te nemen. 

Voorzitter Anton Butijn van de NOP Kring Kuikenbroeders is minder gunstig gestemd omdat hij verwacht dat het advies van de commissie van deskundigen langer op zich laat wachten. Hij verwacht dat het transport van eendagskuikens en broedeieren op zijn vroegst eind volgende week weer is toegestaan. „Bovendien is de standstill niet voor niks 21 dagen omdat de incubatietijd ook drie weken is.”

Onderzoek eendenbedrjiven

Dijksma laat sinds maandag 24 november alle pluimveebedrijven met eenden uit voorzorg onderzoeken op de aanwezigheid van vogelgriep. Eenden kunnen namelijk drager zijn van vogelgriep, zonder dat er veel klinische verschijnselen waarneembaar zijn. 

In tegenstelling tot bij kippen zal het vogelgriepvirus daarom minder snel ontdekt worden door een dierenarts. Daarmee vormen eenden een extra risico op verspreiding van vogelgriep

NVP voorzitter Gert Jan Oplaat hoopt net als zijn collega van de NOP dat het transport van eendagskuikens en broedeieren zo snel mogelijk weer is toegestaan. De vergoeding voor vermeerderaars en broederijen is van 20 tot en met 29 november. „Als het vervoersverbod daarna niet is opgeheven, trekken we bij Dijksma aan de bel en vragen we langer steun totdat het vervoersverbod is opgeheven”, zegt Oplaat. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal