Pluimveeweb: „Vele nuances aan de zaak van teveel hennen"

06-03-2015

vrijdag 6 maart 2015
„Er zijn veel nuances aan de zaak," zegt directeur Chiel ter Heerdt van Ter Heerdt kuikens en hennen uit Babberich (Gld.) na de eis van het Openbaar Ministerie (OM) tegen zijn broederij.

Broederij Ter Heerdt moet 150.000 euro boete betalen als het aan het OM ligt. Ook wil het OM de twee directeuren van de broederij ieder een werkstraf van 240 uur opleggen en een voorwaardelijke gevangenisstraf tot acht maanden.

„Wij en de drie leghennenhouders zijn neergezet als criminelen en dat is niet terecht”, zegt Chiel ter Heerdt. Volgens hem wil het OM een voorbeeld stellen en worden ze nu als kop van jut gebruikt. „Ik vind de straffen veel te zwaar”, vertelt Ter Heerdt.

„Er was bijvoorbeeld onduidelijkheid over het te mogen leveren aantal hennen. De zogenaamde ‘102 procent regeling’ was hiervoor bedoeld maar deze gaf onduidelijkheid en werd verkeerd toegepast door de sector”, zegt Ter Heerdt.

Definitieve uitspraak volgt
De uitspraak van de rechter wordt over drie weken verwacht. Normaal gesproken zou deze over twee weken zijn. Maar vanwege de inbreng van Ter Heerdt en de drie leghennenhouders en het feit dat de rechter niet bekend is met de gang van zaken in de legpluimveehouderij laat de uitspraak langer op zich wachten.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal