Pluimveeweb: Drie nominaties Innovatieprijs Leg bekend

15-04-2015

De jury van de Pluimvee-innovatieprijs Leg heeft op basis van alle inzendingen drie innovaties uit de legsector genomineerd die potentie hebben om de pluimveesector te verbeteren. Op 20 mei gaan de deelnemers aan het Symposium Hogere Pluimveegezondheid uitmaken welke nominatie van Leg tot winnaar wordt gekozen.

Voor de legsector zijn de volgende drie innovaties genomineerd:

MS Jet Stream voorkomt grondeieren

De MS Jet Stream voorkomt het leggen van grondeieren en gaat het drummen tegen door middel van luchtslangen. Daarmee is het een alternatief voor stroomdraden die dieronvriendelijk zijn en inmiddels volgens KAT verboden. De MS Jet stream blaast met tussenpozen lucht door dunne slangetjes die daardoor heen en weer zwiepen.

Dit leidt tot een schrikreactie bij kippen. Die ervaren een luchtpuls van 6 bar als ze dichtbij de slangetjes komen. Risicogebieden voor grondeieren en drummen worden zo minder aantrekkelijk gemaakt. Het product is een idee van leghennenhouder John Duis uit Bladel en is verder ontwikkeld door MS Schippers.

(Zwarte) Rat Preventie

Wout en Lilian Zanders van pluimveebedrijf VOF Zandberg Oirlo ontwikkelden een simpel maar doeltreffend middel om zwarte ratten te weren uit hun pluimveestallen. Rondom het bedrijf bevestigden ze stroommatten van 40 centimeter hoog. Die beginnen vlak boven de grond en staan onder stroom door middel van een afrasteringschrikapparaat.

Dat is uitgerust met een controlefunctie op werking en kan worden voorzien van alarm. Binnendringen van zwarte ratten wordt zo voorkomen en daarmee ook schade aan stroomvoorziening, watervoorziening en isolatie. Risico op ziekte-insleep zoals vogelgriep wordt  hierdoor sterk teruggedrongen.

mmmEggies promoten eieren en legsector

De mmmEggies is een initiatief van vijf legpluimveehoudsters ter promotie van het Nederlandse ei richting burgers. Het initiatief ontstond vorig jaar op het Symposium Hogere Pluimveegezondheid en is inmiddels uitgegroeid naar een groep van twintig pluimveehoudsters. En die produceren eieren van code 0 tot en met 3 door heel Nederland.

De dames brengen laagdrempelige en eerlijke informatie over eieren door met consumenten in gesprek te gaan, via social media en een eigen website. Daarnaast overleggen ze met voedingsinstanties en politici en werken de mmmEggies samen met stichting Blij met een Ei.

Tekst:Robert Ellenkamp

 

 
 

Inloggen op de ledenportal