Pluimveeweb: AgruniekRijnvallei past pluimveevoerfabriek aan

06-10-2015

AgruniekRijnvallei past haar pluimveevoerfabriek in Barneveld aan om uniformer structuurvoer te kunnen maken en anticipeert daarmee op het snavelkapverbod.

„Het aanstaande snavelkapverbod heeft veel invloed op het gedrag van de hennen. Kippen met een volledige snavel nemen selectiever voer op. Hierdoor worden niet alle nutriënten opgenomen. Dit leidt tot een onbalans in de leghen waardoor deze sneller afwijkend gedrag vertoont”, schrijft de voerfabrikant in een persbericht.

Om de structuurwaardes af te stemmen op het nieuwe gedrag van de hen, worden de nodige investeringen in de fabriek in Barneveld gedaan. De investeringen in de pluimveevoerfabriek zijn gericht op de productie van een uniform structuurvoer. Het grootste deel van de aanpassingen heeft de voerfabrikant al gedaan, andere aanpassingen volgen later.

Niet te fijn, niet te grof

Met de aanpassingen wordt het aandeel te fijne en te grove delen verlaagd. Naast het enkelvoudig walsen dat al langere tijd gebeurt in Barneveld, wordt nu ook een gedeelte van de grondstoffen bewerkt om de fijne delen extra te binden en van bepaalde grondstoffen worden de fijne delen met een speciale techniek extra afgezeefd.

„De bewerkingen resulteren in een uniform scherp structuurvoer waarbij iedere hen de juiste nutriënten binnenkrijgt. Het voer sluit naadloos aan op de behoefte van de hen. Dit zorgt voor een hen in balans, met een goede darmgezondheid en een hoge weerstand. Voor de pluimveehouder resulteert dit in een maximaal presterende hen”, beweert de voerfabrikant.

Ondernemersdag pluimveehouderij

Op donderdag 15 oktober houdt AgruniekRijnvallei de ondernemersdag pluimvee voor alle pluimveehouders in Nederland en andere geïnteresseerden uit de sector. Pluimveehouders kunnen dan een kijkje nemen in de fabriek in Barneveld en zien wat de aanpassingen in de fabriek voor hen betekenen.

Daarnaast staan er twee inspirerende lezingen op het programma. Toon Gerbrands, algemeen directeur PSV, zal vertellen hoe topsport en ondernemen met elkaar verbonden zijn. Het thema van zijn lezing is ‘de maakbaarheid van succes’. Talent en respect staan bij hem hoog in het vaandel. De ondernemersdag pluimvee begint om 16 uur. Op www.agruniekrijnvallei.nl/pluimvee staat meer informatie over de ondernemersdag.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal