Pluimveeweb: Drie nominaties voor Pluimvee Innovatieprijs Leg bekend

29-04-2016

Poultrybot, Pick it Up en Insecten in veevoer zijn door de jury van de Pluimvee Innovatieprijs Leg genomineerd. Deelnemers aan het Pluimvee Symposium op 26 mei in Eersel kiezen hieruit de winnaar.

Innovatie Poultrybot
Inzender: Bastiaan Vroegindeweij

Bastiaan Vroegindeweij is met ondersteuning van Wageningen Universiteit de afgelopen jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de Poultrybot; een robot die grondeieren raapt. Om het idee zichtbaar te maken, is eind december 2015 een eerste Proof of Concept van de PoultryBot opgeleverd. Hierbij werd duidelijk dat de robot in staat is om autonoom door de stal te navigeren en daar grondeieren te rapen. PoultryBot bestaat uit een compact mobiel platform, dat is uitgerust met een pc en verschillende sensoren. Hiermee kan hij zelfstandig door de stal navigeren, en daarbinnen zijn plaats bepalen. De volgende stap is het verzamelen van allerlei soorten informatie zoals de positie van grondeieren en klimaateigenschappen, en dit te presenteren aan de leghennenhouder die op basis daarvan acties kan ondernemen. 
Hoewel de ontwikkeling is gestart vanuit het rapen van grondeieren, is potentie ervan vele malen groter. Mogelijke toepassingen zijn het continue verzamelen van informatie op dierniveau, zowel over de stal als over de dieren, en het uitvoeren van allerlei acties in de stalomgeving, zoals het zoeken van dode dieren en het bewerken van strooisel.

Innovatie: Pick it up
Inzender: Jan Wolbrink

Pluimveehouder Jan Wolbrink ontwikkelde een concept waarbij kippen hun eigen bloedluis bestrijden. Op zoek naar een idee om kippen bezig te houden in het kader van het snavelkapverbod per 1 januari 2017, kwam hij vorig jaar op een beurs in Duitsland een product tegen dat werkt tegen bloedluizen. Hij perste dit poeder tot pikblokken en test momenteel de hardheid van de blokken en hoeveel blokken er per dier per stal geplaatst dienen te worden. Hij legt de blokken in een bak. De kippen pikken het blok kapot waardoor een stofbad ontstaat. Het stofbaden bestrijdt de bloedluis. Het poeder nemen ze vervolgens via de vleugels mee zodat het verder verspreid wordt in de stal. Deze innovatie combineert het bezighouden van kippen om pikschade te voorkomen met de bestrijding van bloedluizen.

Innovatie: Insecten in veevoer
Inzender: Léon Jansen

Léon Jansen vervangt soja in het kippenvoer door een lokaal, op reststromen geteeld product dat bovendien beter past bij de natuurlijke voeding van kippen: insecten. Hier ging een ontwikkeltraject van twee jaar aan vooraf met EKOZ Pluimvee vof en Protix (insectenkweker). Inmiddels voert hij al 20 procent levende larven in plaats van soja aan zijn hennen en liggen zijn eerste eieren zonder soja sinds februari 2016 in de supermarkt van Agrimarkt. Naast het boeken van milieuwinst doordat er geen bossen gekapt hoeven te worden en transportafstanden kleiner zijn, maakt Jansen ook nuttiger gebruik van reststromen uit de voedingsindustrie waar de insectenlarven op worden gekweekt. En aan het eind van de legperiode lijken, na de eerste testen, de kippen het zelf ook beter te doen op gezondheid.

Voor meer informatie en aanmelden voor het Pluimvee Symposium klik hier.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal