Rtv Oost: Burgemeester treurt om vogelgriep Kamperveen: "Gemeente staat klaar om te helpen"

17-12-2016

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen treurt na de vaststelling van vogelgriep op een pluimveebedrijf aan de Leidijk in Kamperveen.

"Ik ben gisteravond op de hoogte gebracht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waar we mee samenwerken", zegt Koelewijn. "We hebben inmiddels ook contact met de eigenaren van het bedrijf gehad."

 

Koelewijn heeft de familie een hart onder de riem gestoken: "Ik heb hun laten weten dat wij als gemeente klaarstaan om te helpen op welke manier dan ook."

 

Getroffen in 2014 en 2016

Vandaag worden er 14.000 vleeseenden geruimd op het pluimveebedrijf. In 2014 werd op hetzelfde bedrijf ook al vogelgriep geconstateerd en ook toen werden duizenden eenden geruimd.

 

Begin deze maand werd vogelgriep vastgesteld bij enkele bedrijven in Biddinghuizen. "We hebben direct na dat nieuws maatregelen genomen", zegt Koelewijn.

 

Welke maatregelen zijn er genomen?

"Alle bedrijven in onze gemeente stonden op scherp. Dat betekent zorgen voor zo weinig mogelijk andere dieren, zoals muizen en ratten op je erf. Ook komen er zo min mogelijk mensen op het erf en is er weinig vervoer in de omgeving."

 

Algeheel vervoersverbod

Over de vervolgstappen kan Koelewijn nog weinig zeggen: "De minister bepaalt wat de verdere maatregelen zijn. Daar moeten we als gemeente ook op wachten. Het kan een algeheel vervoersverbod in de omgeving betekenen."

Meer lezen over:
 
 

Inloggen op de ledenportal