Pluimveeweb: Vogelgriep op Amerikaans vleeskuikenbedrijf

12-03-2017

In de Verenigde Staten is afgelopen week hoogpathogene H7N9 vogelgriep op een vleeskuikenouderdierenbedrijf van Tyson in Lincoln County in de staat Tennessee vastgesteld. Het bedrijf ligt op een trekroute van wilde vogels.

Dat meldt de Amerikaanse website WattAgNet. Er werd een sterfte vastgesteld van zo’n 700 dieren op een totaal van 73.500 dieren. Alle dieren zijn uit voorzorg geruimd. Bedrijven die binnen een straal van 6 mijl liggen, worden onderzocht. De dieren ervan mogen niet vervoerd worden tenzij ze negatief zijn. 

Tot nog toe bleef het in Amerika rustig rond vogelgriep. In januari werd er wel vogelgriep ontdekt bij een wilde vogel in Montana, maar uitbraken op bedrijven bleven uit. 

Gevolgen voor de export
Twee jaar geleden werd de Amerikaanse pluimveesector zwaar getroffen door de vogelgriep. Destijds werden zeer veel leghennen geruimd. Een herhaling hiervan wil de Amerikaanse pluimveesector koste wat het kost voorkomen. 

De uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in de Verenigde Staten heeft ook gevolgen voor de export. Zo liet Zuid-Korea al weten dat ze geen levend pluimvee en eieren meer vanuit de Verenigde Staten invoert, maar wel nog hittebehandeld pluimveevlees en eiproducten. Singapore legt enkel beperkingen op de import uit de besmette deelgebieden.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee Actueel

 
 

Inloggen op de ledenportal