Pluimveeweb: Vogelgriep bij wilde vogels en hobbypluimvee

23-03-2017

In de Vlaamse gemeente Dilsen-Stokkem, pal aan de Nederlandse grens bij Sittard, is bij wilde vogels hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. Ook bij hobbypluimvee van een hobbyhouder in de buurt van het IJsselmeer is vogelgriep geconstateerd.

Dat maakte het Vlaamse FAVV woensdag 22 maart bekend. Het gaat om een wilde zwaan en een wilde eend die vorige vrijdag 17 maart dood gevonden werden op een vijver in Elen in gemeente Dilsen-Stokkem. Deze gemeente ligt in de provincie Limburg, op ongeveer 2 kilometer van de Maas, die de grens vormt met Nederland.

Het virus werd woensdag 22 maart vastgesteld. Onderzoeksinstituut CODA heeft nog niet aangetoond dat het om het hoogpathogene virus gaat, maar daarover bestaat niet echt twijfel.

Virus circuleert

„Deze vondst wijzigt niets aan de risico-evaluatie, noch aan de maatregelen. Ze bevestigt enkel nogmaals wat het FAVV ook vorige week, bij het versoepelen van de maatregelen, al aangegeven had. Dat er namelijk nog steeds virus circuleert in de wilde vogels, weliswaar minder dan dat in de 2 voorgaande maanden het geval was”, schrijft het Vlaamse Pluimvee Actueel.

„Dit is ook de reden dat de maatregelen voor de professionele sector werden verlengd en dat het voor hobbyhouders nog steeds verplicht is om hun kippen en ander pluimvee binnen te voeren”, aldus Pluimvee Actueel.

Het FAVV roept dan ook nogmaals op om de verplichte voorzorgsmaatregelen (afschermen, binnen voederen, bioveiligheid bij alle activiteiten op het bedrijf) strikt toe te passen. Deze maatregelen zijn immers in de eerste plaats bedoeld om pluimvee en vogels te beschermen tegen besmetting.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee Actueel

 
 

Inloggen op de ledenportal